Намерението  за руска военна инвазия в Украйна не е блъф,

...
Намерението  за руска военна инвазия в Украйна не е блъф,
Коментари Харесай

Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред

Намерението  за съветска военна инвазия в Украйна не е блъф, а сериозна опасност против системата на интернационалните връзки.

Това не е проблем сред Украйна, Съединени американски щати и Русия, а е проблем за всяка страна, която е получила независимостта и суверенитета си след разпадането на огромна империя. Затова е толкоз значимо НАТО да работи единно в отговор на съветското предизвикателство. 

Това предизвестие насочва Фиона Хил в изявление за немския Der Spiegel в разгара на напрежението сред Москва, Киев и НАТО. 

Хил е сред най-опитните специалисти по Русия в Съединени американски щати. Родена през 1965 г. във Англия, възпитаничка на университетите " Сейнт Андрюс " и Харвард, тя е работила като консултант по националната сигурност в няколко президентски администрации - на Буш, Обама и Тръмп. 

Заедно с Клифърд Гади тя е създател на книга за управническия жанр на Владимир Путин, което се базира на детайлно проучване на живота му от следвоенен Ленинград до руското разузнаване в Източна Германия.  

Фиона Хил предизвестява, че сега Русия се намира в една от най-изгодните си позиции за използване на твърда мощ. 

Разполагането на близо 100 000 съветски бойци по границата с Украйна не е блъф - Путин никога не би подхванал сходен ход, в случай че не е подготвен да работи с действителна военна мощ, споделя тя. 

Причината за държанието му не се корени единствено в настояването НАТО да не се уголемява към републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, каквато е Украйна, счита Фиона Хил. 

" Путин вижда в НАТО самобитно продължение на Съединени американски щати. В документа, който Русия изпрати на Съединените щати, не се споделя единствено че НАТО би трябвало да се въздържа от разширение към страните от някогашния Съветски съюз, а се изисква евакуиране на материали и войски, което би довело до обезвреждане на отбранителните сили в Източна Европа. През 1994 година последните руски войски напуснаха Източна Европа и Прибалтийските републики. Това за Путин постоянно е било недопустимо.

" Затова той желае да отблъсне Съединени американски щати от Европа, по този начин както Съветският съюз беше заставен да напусне Източна Европа преди близо 30 години ", споделя тя. 

Хил приканва западните страни да осъзнаят потребността от единна реакция против предизвикването от страна на Русия по отношение на международния ред. 

" На процедура една страна се пробва да каже на друга, че няма право да съществува. Това е вид политика, който познаваме от други епохи и поради който се стигна до две международни войни. Това е опасност за всяка страна, която е получила своята самостоятелност и суверенитет след разпадането на огромна империя. Поради тази причина сме изправени пред фундаментален въпрос за сигурността и имаме потребност от единна реакция, която да покаже ясно, че светът се е трансформирал ", споделя тя. 

Украйна е втората по величина страна в Европа след Русия с население от към 45 млн. души, припомня Фиона Хил: " Ако допуснем независимостта на Украйна да бъде нарушена, това ще даде опция на други страни да решат, че могат да последват образеца на Русия ". 

Владимир Путин умее да се възползва от грешките и разделянето сред западните страни. Той вижда, че Съединени американски щати не са в мощна позиция, Англия е в спор с Франция и с съвсем целия Европейски Съюз, Полша се конфронтира с Европейската комисия. 

Фиона Хил счита, че Германия носи споделена отговорност за рецесията, в която се намират връзките сред НАТО и Русия сега. 

Тя припомня за срещата на върха на пакта през 2008 година в Букурещ, когато Ангела Меркел се афишира срещу присъединяването на Грузия и Украйна в НАТО. Вместо това се приема компромисно решение, което не изключва интеграционния развой, само че по този начин и не залага съответен график. 

" Убедена съм, че нашите проблеми могат да бъдат проследени непосредствено до 2008 година, когато всички участници в договарянията се пробваха да реализират компромис, с цел да запазят имиджа си. Това ни докара до бедствието, което сега претърпяваме ", споделя Фиона Хил. 

Истинската повратна точка, съгласно нея, е войната в Ирак от 2003 година, която тя назовава " тежка стратегическа неточност " на Съединени американски щати. 

" Войната промени радикално съветската вероятност по отношение на Съединени американски щати, тъй като се знаеше, че иракският деспот Саддам Хюсеин не разполага с оръжия за всеобщо заличаване. Путин стигна до извода, че Вашингтон цели промяна на режима. Това сътвори изключително съмнение в Москва, където взеха решение, че ще са идващите в листата на Съединени американски щати ", споделя тя. 

Моментът, който Кремъл избра за натиска против Украйна, не е инцидентен.

Зима е, Европа претърпява енергиен дефицит, тъй като Русия не изнася задоволително нефт и газ. Москва вижда, че европейските страни от ден на ден се ангажират с прехода към възобновими енергийни източници поради климатичната си политика.

Това ще докара до спад на съветското въздействие посредством износа на първични материали, само че напрежението няма да утихне от единствено себе си, единствено с демонстрация на самообладание в Европа. 

" В момента може би Русия се намира в най-хубавата си позиция от години. Има военни качества да покори всеки от съседите си като се изключи Китай и Съединени американски щати. Затова е толкоз значимо НАТО да работи в единение. Не става дума да търсим борба с Русия. Но Русия е подготвена да заплашва другите, когато счита, че има военно преимущество ", споделя Хил.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР